Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της, εμείς; τα δίνουμε στους Γερμανούς ...Τι δεν καταλαβαίνεις;;;





Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι ξένες εταιρείες του Διαδικτύου είναι υποχρεωμένες να τηρούν τα προσωπικά δεδομένα των ρώσων υπηκόων σε βάσεις δεδομένων (servers) που βρίσκονται στη Ρωσία.


Η Google κατάφερε να βρει την κατάλληλη πλατφόρμα για τα συστήματα των server της. Το Facebook όμως, αποφάσισε να «μποϊκοτάρει» τις απαιτήσεις των ρωσικών Αρχών. Η RBTH ξεκαθαρίζει για τους αναγνώστες της τη ρωσική πολιτική προστασίας δεδομένων στο διαδίκτυο και τις απειλές για τις ξένες τις εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν με τις προϋποθέσεις του νόμου, που τίθεται σε ισχύ.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών για τους ρώσους πολίτες, οι ρωσικές και οι ξένες εταιρείες διαδικτύου το αποθήκευαν και το επεξεργάζονταν στις χώρες με τις πιο προηγμένες υπηρεσίες «φιλοξενίας» συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων, όπως είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ», λέει ο κύριος αρχιτέκτονας υπολογιστικών συστημάτων της ρωσικής εταιρείας «Infosec», Αλεξάντρ Βολζίνσκι.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όλοι σχεδόν οι παγκόσμιοι γίγαντες στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών («IT»), έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε ρωσικούς servers. Για παράδειγμα, η Google έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο για την εγκατάσταση του εξοπλισμού της στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας τα κέντρα δεδομένων της «Rostelecom». Η Apple, υποσχέθηκε να μεταφέρει τα δεδομένα μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι προχωρούν οι εργασίες για τη μεταφορά δεδομένων στη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι SAP, Samsung, Lenovo και η IBM. Το ίδιο ισχύει και για τις βασικές ιστοσελίδες διαδικτυακών υπηρεσιών και συστημάτων πληρωμών.

Σύμφωνα με την Ρωσική Ένωση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, το 54% των ξένων εταιρειών που ερωτήθηκαν, είναι έτοιμες για τη μεταφορά δεδομένων στη Ρωσία. Όπως όμως δήλωσε στη RBTH πηγή στο χώρο της αγοράς τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο βαθμός ετοιμότητας της κάθε εταιρείας στο έργο της μεταφοράς δεδομένων στη Ρωσία, αλλά, πιθανότατα, πολλές εταιρείες πλησιάζουν στην ολοκλήρωση των εργασιών».
Ο βαθμός ετοιμότητας

Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τέταρτο των ξένων παικτών στη συγκεκριμένη αγορά δεν πρόλαβαν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να υλοποιήσουν τις απαραίτητες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις, λόγω έλλειψης δυναμικότητας των κέντρων επεξεργασίας δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Συμμορφώνεται με τους ρωσικούς νόμους η Google και διεκδικεί την πρωτιά από την Yandex

Γιατί διώκονται οι ρωσικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ;

Όπως εξηγεί η πηγή στο χώρο της αγοράς ΙΤ, η μεταφορά των δεδομένων των χρηστών, συνεπάγεται και τη μεταφορά των αναγκαίων υποδομών και εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των servers. Οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν, όχι μόνο τις τεχνικές δυνατότητες για την αποθήκευση δεδομένων στη νέα «κομβική» θέση, αλλά και να τη στελεχώσουν καταλλήλως. Για όλα αυτά απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις. «Το συνολικό κόστος «μετεγκατάστασης» για τις μεγάλες εταιρείες μπορεί να φτάσει και μερικά εκατομμύρια δολάρια», σημειώνει ο Αλεξάντρ Βολζίνσκι. Όπως είπε ο εμπειρογνώμονας, οι χρηματικοί πόροι θα κατευθυνθούν κυρίως στην αγορά servers και συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων, σε έργα μηχανικού, σε μέσα προστασίας των δεδομένων, σε εξοπλισμό των καναλιών επικοινωνίας του δικτύου και σε άδειες λογισμικού. Για παράδειγμα, για τη Google, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη «Rostelecom»,το ενοίκιο για το χώρο του server θα είναι 1.620 δολάρια (108.000 ρούβλια) το μήνα. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του κλάδου, οι μεγάλες επιχειρήσεις - όπως η Google- χρειάζονται από μερικές εκατοντάδες έως χιλιάδες servers.

Στη Ρωσία υπάρχουν ήδη έτοιμα κέντρα δεδομένων, που είναι έτοιμα να παράσχουν τις δυνατότητές τους στις ξένες εταιρείες. «Αυτά τα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μπορούν να παρέχουν τόσο τον απαραίτητο χώρο, όσο και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όλα τα κέντρα διαθέτουν αρκετά καλές δυνατότητες αποθήκευσης, επεξεργασίας δεδομένων και τις αναπτύσσουν ενεργά, όπως προβλέπεται με το νέο νόμο», υπογραμμίζει ο Βολζίνσκι.

Θα μείνει το Facebook στη Ρωσία;

Γιατί το ρωσικό messenger Telegram ενοχλεί τους ανταγωνιστές του;




Τους τελευταίους πέντε μήνες το κοινό του «ρωσικού WhatsApp», του messenger Telegram, αυξήθηκε κατά 12 εκατομμύρια και έφτασε τους 62 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Μπορεί άραγε η υπηρεσία αυτή να ανταγωνιστεί τους γίγαντες του συγκεκριμένου χώρου;

Αυγούστου, τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Facebook δεν έχει σχέδια για τη μεταφορά δεδομένων των ρώσων χρηστών σύμφωνα με το νέο νόμο. Αυτό έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας, Thomas Myrup Kristensen και του επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας εποπτείας και ελέγχου στους τομείς της επικοινωνίας, των τεχνολογιών πληροφοριών και των ΜΜΕ – «Roskomnadzor», Αλεξάντρ Ζάροφ. Στο Roskomnadzor, επιβεβαίωσαν αργότερα αυτή την πληροφορία, αλλά δήλωσαν ότι το Facebook δεν έχει επισήμως αρνηθεί να εγκαταστήσει servers στη Ρωσία.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στη RBTH πηγή στην αγορά IT, το Facebook θα επιμείνει στη θέση ότι οι πληροφορίες των χρηστών δεν είναι προσωπικά δεδομένα. «Οι χρήστες αφήνουν από μόνοι τους τα στοιχεία τους στα συστήματα πληροφοριών και, συνεπώς, με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουν ότι αυτά είναι πρακτικά δημόσια. Επιπλέον, αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα τα δεδομένα να είναι διαμοιρασμένα σε διαφορετικούς υπολογιστικούς πόρους, και από μόνη της αυτή πληροφορία δεν μπορεί να αποδοθεί με σαφήνεια σε ένα συγκεκριμένο χρήστη», εξηγεί ο συνομιλητής της RBTH.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία Roskomnadzor υποσχέθηκε ότι οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία σχετικά με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων ρώσων πολιτών δεν θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, οι ξένες εταιρείες έχουν πάρει μια άτυπη παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στους οποίους απευθύνθηκε η RBTH, οι εργασίες για τη μεταφορά των δεδομένων διαρκεί από 6 έως 24 μήνες και για το λόγο αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθούν οι ούτως ή άλλως πιεστικές προθεσμίες. «Οι μεγάλες εταιρείες είναι πιθανό να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα, τη στιγμή που τα ποσοστά ολοκλήρωσης των αντίστοιχων έργων αγγίζουν το 85-90%. Αυτό υπαγορεύεται από την επιθυμία (και την πολιτική) της ηγεσίας των εταιρειών να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στην αγορά της Ρωσίας, ακόμα και λειτουργώντας σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις», λέει με σιγουριά ο Βολζίνσκι.gr.rbth.com



Το διαβάσαμε από το: Η Ρωσία προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της, εμείς; τα δίνουμε στους Γερμανούς ...Τι δεν καταλαβαίνεις;;; http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/09/blog-post_348.html#ixzz3kmQvcN2f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...