Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ - Μεγάλο χτύπημα από Τεχεράνη: Έκλεισε τα σύνορα της και απέκοψε την Τουρκία από τις τουρκόφωνες αγορές της Κ.Ασίας





 Η Τεχεράνη προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της με την Τουρκία ένεκα των τελευταίων κινήσεων της τούρκικης πλευράς να αρχίσει βομβαρδισμούς μέσα στην Συρία και κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, προκαλώντας έτσι οικονομική "ασφυξία" στην Άγκυρα αφού την αποκόπτει από όλες τις φιλικές προς αυτήν τουρκόφωνες αγορές της Κεντρικής Ασίας.


Έτσι όλες οι χερσαίες μεταφορές προς Κιργιστάν,Τουρκμενιστάν,Ουζμπεκιστάν,Τατζικιστάν, αλλά και στο Αζερμπαιτζάν (θα ακολουθηθεί εν μέρει η πιο ακριβή διαδρομή μέσω Γεωργίας) θα διακοπούν επ'αόριστον.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, το Ιράν προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων του με την Τουρκία προκαλώντας μεγάλο χάος στα τουρκικά φορτηγά που κατευθύνονταν στην κεντρική Ασία και όχι μόνο, μεταφέροντας τις τουρκικέ εξαγωγές, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα γέρο χτύπημα στην τουρκική οικονομία.

Όπως αναφέρεται, μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν ο αρχηγός της ιρανικής στρατοχωροφυλακής στρατηγός Hüseyin Aştari, διάταξε το κλείσιμο των συνόρων Ιράν-Τουρκίας σε όλο το μήκος του βορειοδυτικού Ιράν.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται σαν μια καθαρά εχθρική ενέργεια κατά της Άγκυρας, ενώ η Τεχεράνη εξέδωσε επίσημη απόφαση με την οποία αναφέρεται ότι κλείνουν τα σύνορα ένεκα των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία που προκαλούν μεγάλη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως φαίνεται η Τουρκία έχει καταφέρει να βρίσκεται σε αντιπαλότητα (το λιγότερο) με όλους τους γείτονές της,ακολουθώντας την μεγαλομανή νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική του διδύμου Ρ.Τ.Ερντογάν-Α.Νταβούτογλου.

Η οικονομική ζημιά που θα της προκληθεί από το κλείσιμο των συνόρων της με το Ιράν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σε μια εποχή που η Άγκυρα έχει χάσει τον έλεγχο όλης της νοτιοανατολικής επικράτειάς της που κατοικείται κατά 85% από κουρδικούς πληθυσμούς.

Η ζημιά θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τις περιοχές αυτές και συνήθως τα οικονομικά προβλήματα ενισχύουν τις αυτονομιστικές τάσεις, όταν υπάρχουν ετερόκλητοι πληθυσμοί.

Η Τεχεράνη τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε πολύ φιλικές κινήσεις ως προς τους Κούρδους που διαβιούν στην επικράτειά της αναγνωρίοντας ότι είναι καλύτερο να τους έχει ευχαριτημένους ενώ με την αντίδρασή της για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους σε Β.Συρία και Β.Ιράκ καταγράφεται ως "φίλη" στη συνείδησή τους, σε μια εποχή που το "Κουρδιστάν" βρίσκεται υπό σχηματισμό.


pronews.gr

Το διαβάσαμε από το: ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ - Μεγάλο χτύπημα από Τεχεράνη: Έκλεισε τα σύνορα της και απέκοψε την Τουρκία από τις τουρκόφωνες αγορές της Κ.Ασίας http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/08/blog-post_951.html#ixzz3i1sqqwrX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...