Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί την παράδοση του μνημείου





Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Μάρκ Τόνερ τόνιζε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας.

"Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της" υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παίρνοντας διακριτικά θέση στο θέμα της διένεξης Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με τη χρήση του ιστορικού κτιρίου.
Ανάγνωση του Κορανίου σε τηλεοπτική μετάδοση

Θυμίζουμε πως για πρώτη φορά από το 1934 ιμάμης ανάγνωσε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, στίχους του Κορανίου, στην πρώτη αφιερωματική στο Ραμαζάνι εκπομπή του κρατικού TRT Diyanet. Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του "sahur" (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος.

Η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών προκάλεσε σειρά ανακοινώσεων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην πρώτη αντίδραση από την Αθήνα, η Άγκυρα απάντησε καλώντας "σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό".

Το γάντι σήκωσε το ελληνικό υπουργείο τονίζοντας, μέσω διαρροών, πως "εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα".

Το διαβάσαμε από το: Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί την παράδοση του μνημείου http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/06/blog-post_649.html#ixzz4BBbSzIzu

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...