Εάν σας έρχεται έντονη ζαλάδα και νιώθετε ότι χάνετε την ισορροπία σας λίγα λεπτά αφού
σηκωθείτε από το κρεβάτι, τον καναπέ ή την καρέκλα, ίσως …
μελλοντικά κινδυνεύσει η υγεία σας, υποδεικνύει νέα έρευνα που εκπονήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology, τυπικά προειδοποιητικά συμπτώματα είναι η ζαλάδα, η τάση λιποθυμίας και η απώλεια της ισορροπίας.
Τα συμπτώματα υποδεικνύουν καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση, πάθηση που αφορά στην απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση) σε διάστημα τριών λεπτών από την αλλαγή θέσης και στάσης του σώματος.
Η καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση θεωρείτο εξίσου συχνή με την ορθοστατική υπόταση, ωστόσο σήμερα οι γιατροί την αναγνωρίζουν ως πρώιμη ή πιο ήπια μορφή της ορθοστατικής υπότασης.
Προκειμένου να ερευνήσουν βαθύτερα τη συχνότητα της πάθησης αλλά και τους κινδύνους που πιθανώς εγκυμονεί για τους ασθενείς στο μέλλον, ο Δρ Κρίστοφερ Γκίμπονς από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και οι συνάδελφοί του μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό 165 ατόμων που είχαν κάνει νευρολογικές εξετάσεις σε ηλικία 59 ετών (κατά μέσο όρο). Από το σύνολο των ασθενών, 48 έλαβαν διάγνωση για καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση, 42 για ορθοστατική υπόταση και 75 εξ αυτών δεν εκδήλωναν σημάδια για καμία από τις δύο μορφές υπότασης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας όλων των ασθενών, ασχέτως της διάγνωσης, διάστημα 10 ετών μετά την αρχική εξέταση.
Κατά το διάστημα αυτό, το 54% των ασθενών που είχαν λάβει αρχικά διάγνωση για καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση εκδήλωσαν ορθοστατική υπόταση, ενώ το 31% των ασθενών που είχαν λάβει αρχικά διάγνωση για καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση εκδήλωσαν εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση, όπως Πάρκινσον ή άνοια.
Ο δείκτης θνησιμότητας κατά τη 10ετία για τους ασθενείς με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση ήταν 29%, για τους ασθενείς με ορθοστατική υπόταση 64% και για όσους δεν έπασχαν από καμία μορφή υπότασης μόλις 9%.
Να σημειωθεί πως κατά τη 10ετία έχασαν τη ζωή τους περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που εκδήλωσαν ορθοστατική υπόταση ενώ στην αρχή είχαν λάβει διάγνωση για καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα άτομα που έπασχαν από καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση και διαβήτη ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αργότερα ορθοστατική υπόταση. Παράλληλα, αρκετοί από τους ασθενείς που διαγνώσθηκαν αρχικά με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση που δεν εξελίχθηκε σε ορθοστατική υπόταση λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς επηρέασε τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.
«Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση είναι μια πρώιμη, πιο ήπια μορφή ορθοστατικής υπότασης που, με την πάροδο του χρόνου, θα εξελιχθεί σε ορθοστατική υπόταση σε ποσοστό άνω του 50% των ασθενών, με την πρόγνωση στην περίπτωση αυτή να είναι εξίσου κακή [όπως στην περίπτωση ορθοστατικής υπότασης]», σημειώνουν οι ερευνητές.
Πηγή
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/09/blog-post_817.html#ixzz3mkvhoEJ7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου